קודם כל, עליכם להבין, במה בדיוק אתם הולכים להתעסק, מה יהיה המבנה המשפטי של עסקכם העתיד לבוא – עוסק פטור, עוסק מורשה או חברת בע"מ. לאחר מכן, מומלץ לפנות לרואה חשבון בעל ניסיון אשר יבדוק, האם לרעיון שלכם יש סיכוי לחיות ולהתפתח. הוא יכין תכנית עסקית ברמה מקצועית ויעזור לקבל השקעות לתחילת הפרויקט.
אחרי זה, רואה חשבון יבצע רישום החברה שלכם ברשויות ממלכתיות ויבחר בשיטת המיסוי האופטימאלית. כל מה שיהיה עליכם לעשות הוא להתמקד בניהול העסק שלכם.
כאן הכול תלוי בכך, באיזה מבנה משפטי של העסק תבחרו, והאם תתעסקו בהכנת מסמכים והגשתם לרשויות המס לבד, או שתפקידו משימה זו בידי מומחה. כך, למשל, אם תרצו לפתוח עוסק מורשה באופן עצמאי, כל הפרוצדורה (הכנת מסמכים, הופעה אישית בכל המוסדות וכו') תיקח מכם מספר ימים. ואם תפקידו את הכנת המסמכים והגשתם לרואה חשבון, זה ייקח מכם בסביבות שעה אחת בלבד.
פתיחת חברת בע"מ – עניין מסובך יותר: כאן יידרשו שירותי עורך דין, וכל תהליך הרישום ייקח יותר זמן, ובנוסף לכך, אין אפשרות לעסוק ברישום כזה לבד.
ממשלת ישראל מעניקה לעולים חדשים הטבות מס משמעותיות מאוד ובכל דרך אפשרית מסייעת להקמת עסק ע"י עולים חדשים. כמו כן, לעולים חדשים קיימת אפשרות לקבל הלוואה בערבות המדינה בתנאים אטרקטיביים מאוד לפתיחת העסק.
עם זאת, כדאי להבין, כי הספציפיות של ניהול עסקים בישראל היא שונה בהרבה מזאת שבחבר המדינות. בנוסף לכך, לניהול עסק מוצלח בענפים רבים יש לשלוט היטב בשפה העברית. לכן אנחנו ממליצים לכל עולים חדשים אשר ברצונם להקים עסק בישראל למצוא יועצים מנוסים אשר יעזרו להם להתמצא בכל הפרטים הקטנים של הדין הישראלי וייתנו עצות נכונות ובזמן הנכון לניהול עסק. לפרטים יש לעבור לקישור.
עם מסיבות אלה ואחרות החברה שלכם יותר אינה מחזיקה מעמד, אז יש לסגור את העסק. אך הדברים אינם פשוטים כפי שנראים בהתחלה. לשם פירוק נכון של חברה יש להגיש בקשה על סגירת החברה בהופעה אישית למע"מ. אך גם לאחר מכן נשמרת לכם זכות לחדש את פעילות החברה. הנכם חייבים להגיש דו"ח שנתי למס הכנסה. כמו כן, בנוסף לכך, יש לשלם את כל הרווח בקשר למסים. מלבד זאת, יש לסגור תיק בביטוח לאומי.
לכן על מנת להימנע מכל מיני אי-נעימויות, אנחנו ממליצים לפנות למומחים לצורך ייעוץ בעניין סגירת עסק ולשם הגשת דו"חות שנתיים מהמשך דרככם. הדבר יעלה לכם פחות במידה ניכרת מאשר הוצאות שעלולים להיגרם כתוצאה מטענות מצד רשויות המס.
ה-"מרכז לגבייה" אחראי על כך שעצמאיים החייבים להפריש לקרן פנסיונית יחסכו את הסכום הנדרש על פי החוק. הפקדה של סכומים נמוכים מדי או אי הפקדה יגררו הודעה רשמית מ"המרכז לגבייה" אשר תכלול את הסנקציות העלולות להינקט נגדך. אי הפקדה לאחר ההודעה תגרור קנסות ותחשוף אותך למגוון סנקציות המאושרות בחוק.
הסכום אשר יופרש על ידך בכל חודש נקבע על פי גודל ההכנסה החייבת שלך (הרווח שלך לפני קיזוזים ופטורי מס) והשכר הממוצע במשק.
סכום ההפקדה נקבע על פי שתי מדרגות, המשנות את גובה ההפקדה באופן משמעותי:
הכנסה עד לגובה של מחצית מהשכר הממוצע במשק (4,836.5 ₪ נכון לשנת 2017) תחייב אותך להפקיד 4.45% מההכנסה החייבת שלך.
הכנסה הגבוהה ממחצית השכר הממוצע במשק אך נמוכה מן הממוצע (בין 4,836.5 ₪ לבין 9,673 ₪ נכון לשנת 2017) תחייב אותך להפקיד 12.55% מההכנסה החייבת שלך.
עצמאיים אשר ההכנסה החייבת שלהם גבוהה מהשכר הממוצע במשק (9,673 ₪ נכון לשנת 2017) אינם חייבים להפריש לפנסיה על פי החוק.
חישוב ההכנסה החייבת נעשה בצורה שנתית אך ההפקדות לפנסיה הן חודשיות ולכן מומלץ מאוד ליצור קשר עם משרד רואי חשבון אשר יוכל לעזור לך לחשב את הסכום – ובכך למנוע בלבול ובעיות עתידיות.
החוק החדש מחייב כל עצמאי הנמצא בין הגילאים 21 ל-60 ופועל מעל לחצי שנה להפריש חלק מן ההכנסה שלו לקרן פנסיונית. החוק נכנס לתוקף בינואר 2017 אך עצמאיים אשר היו בני 55 ומעלה בתאריך ה-1.1.2017 הינם פטורים מן החובה. חשוב מאוד ליצור קשר עם גורם מקצועי שיוכל להאיר את עיניך בנוגע לדרך הטובה ביותר עבורך להפריש כסף לקרן פנסיונית.
החוק, בהחלט, מרשה לעשות זאת. אולם כדאי להבין, כי הדבר דומה לריפוי עצמי. כן, אתם יכולים לשמור על בריאותכם בעזרת הוויטמינים, לשתות תה נגד הצטננות, אך קרוב לוודאי, על ידי זה המחלקה לא תעבור לה, אלא תיכנס יותר עמוק לתוך הגוף, ואתם תצליחו במקרה הטוב להסיר רק את הסימפטומים שלה. וכשהמחלות המוסתרות ייפרצו החוצה – תצטרכו לשלם לרופאים על טיפולים מחיר הרבה יותר גבוה מאשר הייתם משלמים עבור אבחון שנעשה בזמן.
כך הם הדברים גם בהנהלת חשבונות. שגיאות מזעריות הנופלות עקב חוסר ניסיונם של בעלי עסקים, בסופו של דבר מצטברות והופכות לקנסות עתק המוטלים מצד רשויות המס, אשר הדבר עלול להיגמר בקריסת העסק. על מנת להימנע ממצבים כאלה, מומלץ מאוד לפנות מלכתחילה למומחים בתחום הנהלת חשבונות.